ارتودنسی در بزرگسالان
ارتودنسی در بزرگسالان
ارتودنسی در بزرگسالان ، ارتودنسی یکی از شاخههای تخصصی دندان پزشکی است که در آن به ردیف کردن دندانها و اصلاح ناهنجاریهای استخوانهای فک بالا و پایین پرداخته میشود.
همان طور که می دانید مناسبترین سن برای ارتودنسی و اصلاح نمودن ناهنجاریهای دندان و فک، سالهای پس از رشد دندانهای شیری و اوایل دوران نوجوانی میباشد.
اما بسیاری از افرادی که به هر دلیلی در سنین نوجوانی نسبت به اصلاح بی نظمی دندانهای خود اقدام نکردهاند و اکنون در سنین بزرگسالی و میانسالی به سر میبرند، این سؤال را در ذهن دارند که آیا ارتودنسی برای بزرگسالان نیز امکان پذیر است؟
آیا ارتودنسی در سنین بالا امکان پذیر است؟
همان طور که گفته شد بهترین دوران برای ارتودنسی، سنین کودکی و اوایل دوران نوجوانی بوده (قبل از بلوغ جنسی) و سن طلایی برای ارتودنسی نیز نام دارد.
در این دوران استخوانهای نوجوانان در حال رشد بوده، نرمی و انعطاف بیشتری دارند و به این دلیل بسیار راحتتر حرکت داده میشوند.
این ویژگیها سبب میشود تا درمان ارتودنسی در این سنین بسیار موفقیت آمیز بوده و طول دوره درمان نیز کوتاهتر شود.
اما همانطور که گفتیم تعدادی از افراد به دلایل مختلف در دوران کودکی و نوجوانی تحت درمان ارتودنسی قرار نگرفتهاند یا به دلیل عادات دندانی نادرست (مانند دندان قروچه) دندانهای نامرتب و به هم ریخته ای دارند و اکنون در آستانه میانسالی و سالمندی، آرزوی داشتن دندانهایی مرتب و زیبا را دارند.
ارتودنسی در میانسالی
سؤالی که در ذهن این دسته از افراد مطرح میشود این است که آیاارتودنسی در بزرگسالان و برای ما نیز امکان پذیر است؟
طبق نظر متخصصین ارتودنسی، انجام این درمان و ردیف کردن دندانها در هر سنی امکان پذیر است، گر چه سنین پیش از نوجوانی سن طلایی برای درمان ارتودنسی محسوب میشود؛ اما در سنین بزرگ سالی نیز میتوان درمان ارتودنسی را انجام داد و این درمان محدودیت سنی ندارد. البته درمان موفقیت آمیز در سنین بالا مشروط به سلامت کامل لثههاست.
اگر در سنین بزرگسالی و میانسالی به سر میبرید و قصد مرتب کردن دندانهای خود را دارید، باید به متخصص ارتودنسی مراجعه نمایید تا با یک معاینه ساده تشخیص دهد که آیا لثههای شما از سلامت کافی برخوردار است یا خیر.
اگر لثههای شما دچار بیماری باشند یا بافتهای لثه دارای استحکام کافی نباشند، نمیتوانند دندانها را در جای خود نگه داشته و درمان با شکست مواجه خواهد شد.
عدم مراجعه منظم جهت معاینات دوره ای ممکن است علاوه بر شکست درمان، باعث اتلاف هزینه و وقت شما شود.
بنابراین لازم است در صورتی که لثههای شما دچار مشکل و بیماری هستند، ابتدا نسبت به درمان بیماریهای لثه اقدام نمایید.
انواع روشهای ارتودنسی برای درمان درهم ریختگی دندانهای بزرگسالان،اکثر افراد اعتقاد دارند که ارتودنسی تنها برای کودکان و نهایتاً نوجوانان قابل انجام است و در مورد بی نظمی دندانهای بزرگسالان نمیتوان هیچ گونه اقدام درمانی انجام داد.
اما همانطور که قبلا نیز گفتیم اکنون ثابت شده است که این موضوع یک باور عامیانه نادرست بوده و بی نظمی دندانهای بزرگسالان نیز تحت نظر متخصص ارتودنسی میسر است.
اصلاح ناهنجاری فک و دندان در بزرگسالی
امروزه با پیشرفت علم دندان پزشکی و ابداع روشهای نوین برای اصلاح ناهنجاریهای فک و دندان، ارتودنسی در بزرگسالان نیزامکان پذیر است و میتوانند از این بابت آسوده خاطر باشند. ارتودنسی در سنین پیش از بلوغ به دلیل انعطاف استخوانها با سرعت بیشتری انجام میشود؛ اما در سنین بالا طول دوره درمان ارتودنسی بیشتر خواهد بود و دندانها به سختی حرکت داده میشوند.
درمان بی نظمی دندانها و ردیف کردن آنها، نه تنها بر زیبایی و افزایش اعتماد به نفس بزرگسالان تأثیر دارد، بلکه باعث بهبود وضعیت تکلم و صحبت کردن، اصلاح بایت، جویدن و غذا خوردن نیز میشود.
روشهای متنوعی برای ارتودنسی بزرگسالان وجود دارد. میتوان از براکت های فلزی قدیمی، براکت های سرامیکی، ارتودنسی لینگوال یا پشت دندانی و دستگاه ارتودنسی دیمون به این منظور استفاده کرد.
درمان ارتودنسی به منظور ناهنجاریهای فکی در بزرگسالان
گرچه ارتودنسی به منظور مرتب کردن دندانها محدودیت سنی ندارد، اما درمان ناهنجاریهای فکی با محدودیت سنی بیشتری رو به روست. بهترین سن برای درمان این دسته از ناهنجاریها سنین پیش از بلوغ میباشد و با افزایش سن و با توجه به شدت و نوع ناهنجاری ممکن است به جراحی فک نیاز داشته باشید.
اگر ناهنجاریهای فکی خفیف بوده و لثهها از سلامت کافی برخوردار باشند میتوان بدون انجام عمل جراحی فک و با استفاده از روش ارتودنسی جبرانی یا کاموفلاژ این موارد را درمان نمود. از جمله ناهنجاریهای فکی میتوان به کراس بایت، اپن بایت، اورجت، آندر بایت و اور بایت اشاره کرد.